Kulturministerns brända klänning för Nobelfesten

Beckmansstudenterna Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson är skaparna av kulturminister Amanda Linds Nobelklänning som belyser skogsbränder och klimatförändringar.

–Vi stod i blåsten i Humlegården och brände hål på tyget till klänningen. Många undrade nog vad vi höll på med…. berättar Alice och Kevin.

–Skogsbränder blir allt vanligare i och med temperaturhöjningen som är en följd av klimatförändringar. För att få fram den känslan jobbade vi med att manipulera tyget, 100% sidenorganza, genom att bränna det. Runt de brända hålens kanter skapades en bronsaktig effekt, precis som glöd.

Modestudenterna i årskurs 1 på Beckmans Designhögskola fick tidigare under hösten i uppgift att skapa en klänning till kulturministern att bära på Nobelfestligheterna. Kulturministerns Nobelklänning visas tillsammans med de övriga kreationerna på Konstakademien från den 11 december.