Se Vivienne Westwoods verk på Millesgården

Vivienne Westwood (f. 8 april 1941) var den som introducerade punk- och new romantic-modet för den breda publiken. Med sin originella sömnadskonst, stickningsteknik och politiska aktivism är Vivienne Westwood den äktapunkrockaren! Utställningen, som består av ungefär 350 objekt illustrerar fem decennier av mode – från ursprunget i punkens gör-det-själv-anda till couturens glamour. Dessutom ingår fotograf Ki Prices bilder av Westwood på glamorösa modevisningar och på Londons gator i samband med politiska manifestationer.

Westwood inledde sin imponerande modekarriär under 1970-talet med partnern Malcolm McLaren, punkbandet Sex Pistols manager. Tillsammans skapade de kläder som såldes i sin butik på King’s Road 430 i London. 1970-talets konservativa England chockades av estetiken med bondage-dräkter av skotskrutigt militärtyg, muslintopparutsmyckade med säkerhetsnålar och slagord som ”Destroy” (förstör) över ett hakkors och t-shirts med provokativa bilder som två cowboys nakna från midjan nedåt.

Vivenne har under sin långa karriär gradvist förvandlats från en radikal modeskapare till att bli en del av etablissemanget. 1992 tilldelades hon brittiskaimperieorden och 2006 fick hon titeln Dame Commander för sitt bidrag till den brittiska modeindustrin. Hennes kläder och produkter säljs i över 50 länder.

Utställningen pågår nu fram till 9 maj 2021 – missa inte detta! Klicka här för mer info.