Sömnadskurs Frågor & Svar

Får man sänka måttet för där midjan ska gå?

Visst kan du sänka midjelinjen ner till precis där du vill ha
den. Det är så du ska arbeta med kursen – få fram dina egna idéer från kursens grundmodeller.

Gör så här:

Rita först upp kjolen efter anvisningarna i kursbrevet. Dra
sedan din midjelinje parallellt nedanför kursbrevets midjelinje med så många cm som du vill sänka din midjelinje.

Det kan vara bekvämare att utesluta linningen, när midjelinjen kommer längre ner. Placera då fodret färdigsytt med rätsidan mot kjolens rätsida. Nåla tråckla och sy midjesömmen, behåll 1/2 cm till sömsmåner och vänd fodret in mot tygets avigsida. Kanttråckla sömmen och sy en stickning från rätsidan alldeles
intill vikningen/sömmen.

Hur räknar ni ut sömsmånerna?

Sömsmånerna i våra kurser är vid tillklippningen tilltagna så att det ska finnas en möjlighet att uföra ändringar vid
provningen. När sömmen sedan är sydd och pressad klipper man ren sömsmånerna från trådar och ojämnheter vilket minskar sömsmånen med 1/2 – 1 cm. Raka sömmar och fållar har bredare sömsmåner än formade sömmar.

På konfektionssydda plagg är ofta sömsmånerna bara någon cm föratt snåla på tygtillgången och för att man där inte heller behöver tänka på att göra ändringar. Så kan du naturligtvis också göra om du vet att inga ändringar kommer att göras. Men en lång söm, t ex sidsöm eller mittsöm blir snyggare med några cm till sömsmån och en kjol eller ärm faller mycket bättre med en bredare fåll.

Jag kan inte öppna lektionsbrevet!

Lektionsbreven är i ett så kallat PDF-format. För att läsa och/eller skriva ut ett kursbrev måste du ha programmet Adobe Acrobat Reader som finns att ladda här.

Kan man ha stretch-tyg i kjolen?

Det är populärt just nu, antagligen för att det är bekvämt och ofta sitter bra. Det går givetvis bra att sy med stretch-tyg i lektion ett. Kom bara ihåg följande:

1. Stretchtyger har ingen trådrak.

2. Se till att elasticiteten ligger åt rätt håll för de olika tygdelarna. Detta kan i sin tur påverka mängden tyg du behöver köpa, beroende på vilken ledd som stretchen ligger på.

Vad är en krokmall och var finner jag den?

Krokmall kallas också för kurvmall och finns i de flesta kontorvaruaffärer samt mer välsorterade bok- och pappershandlare. Den ser ut ungefär som ett §-tecken eller en g-klav. Kolla även på http://www.matton.se

Vilket tyg skall man använda?

Det är enklast att utgå ifrån ett vanligt bomullstyg första gången, då behöver du bara lära dig momenten. Men du kan givetvis välja vad du vill.

Är inte kjolen lite väl krånglig att göra?

Det finns många sätt att göra en kjol på. Den som är med i lektion ett är en klassisk kjol. När du lärt dig att göra den, kan du snart göra en efter ditt eget tycke och smak.

Vad är "styvnad" som finns i linningen? Jag hittar ingen i affären.

Styvnad är ett samlingsbegrepp på det som man kan använda för att får linningen stark. Det finns en uppsjö av olika modeller och fabrikat. En del ska man sy fast, en del stryker man enkelt på. Välj det som du tycker verkar bra och prisvärt.

Hittar du inte svaret på din fråga? Ställ den direkt till oss!


    Gå tillbaka