Vad är haute couture?

Modevisningar delas upp i de franska fraserna prêt-à-porter (ready to wear) och haute couture (high fashion). Det förstnämnda är helt enkelt färdiga och säljbara kollektioner medan haute-couture är unika handgjorda konstverk, anpassade enkom till bäraren.

Den första skaparen av haute couture var Charles Frederick Worth som 1858 grundade det första riktiga couture-huset på rue de la Paix 7 i Paris. Men man kunde redan under Marie Antoinettes tid se tendensen då Rose Bertin utsågs till ”modeminister” för att ”befria den kvinnliga kroppen.” Man bör nog se det i perspektiv hur kvinnor var klädda innan dess.

I Frankrike är ursprung av högsta betydelse, varför sådant måste vara officiellt registrerat (det är därför t ex franska viner är kategoriserade efter regioner och inte druvor). 23 januari 1945 bestämdes haute-couture vara ett godkänt ursprung. Det innebär idag att inte vem som helst kan kalla det haute couture. Det ska godkännas av Chambre Syndicale de la Couture som sorterar under det franska industriministeriet.

Vilka som är medlemmar och i vilken nivå, kan du hitta här.