Vad behöver du till sykursen?

I vår sykurs Alla kan sy ingår mönsterark som gör det enklare för dig att rita upp mönstret efter din storlek. Men den är det förstås andra saker som du behöver, men kanske redan har, som till exempel:

Måttmaterial. Måttband med metalländar och av sådant material att det inte krymper eller sträcker sig. En mätsticka för exakt mätning och nålning eller kritning av fållar och sömsmåner. Kjolmätare är också en tillgång.

Saxar. Köp alltid bra kvalitet och håll dem väl slipade. Skilj på saxar för papper och tyger. (Pappersfibrerna gör lätt en sax slö.) Det kan vara bra att ha en större tygsax för tillklippning och en mindre för putsning av sömsmåner och små detaljer samt dessutom en särskild knapphålsax.

Synålar i olika grovlekar. Använd normal storlek för markering och tråckling och finare nål till finare handsömnad. Sy alltid sidentyger eller liknande syntetiska tyger med fin nål. Har du svårigheter med att trä tråden på nålen, finns det enkla och effektiva nålpåträdare att köpa.

Knappnålar måste vara spetsiga och fina för att inte lämna märken efter sig i tyget.

Tränål underlättar i hög grad till att vända snedremsor och att trä i resår.

Sprättnål är bra att ha till hands om en söm mot all förmodan har blivit felsydd eller vid isärsprättning av ett plagg för omsömnad.

Fingerborg – helst av metall, bör du vänja dig vid att använda vid all handsöm.

Skräddarkrita – helst vit, behöver du för att krita ut sömsmåner och märka ut eventuella justeringar.

Sporre och markeringspapper till markering.

En rulle mönsterpapper (silkespapper) är bra att ha i händelse av att du vill rita av mönstret eller dubblera en mönsterdel.

Sytejp. Den transparenta något kraftigare tejpen fungerar här bra. Används istället för tråckling av t ex fållar eller att fästa fast små detaljer vid provning.

Spegel så stor att du kan se hela din figur och så placerad att du har rätt belysning på plagget vid provning.

En bra symaskin är det allra viktigaste hjälpmedlet. Den behöver inte vara av den senaste modellen. Den behöver inte sy prydnadssömmar och ha andra finesser. Men den måste sy bra. Det räcker med att den syr raksöm och sicksack för överkastning av sömmar. Läs noga igenom bruksanvisningen för din maskin och pröva de olika sömnadsmomenten. Sköt om din symaskin mycket noga och håll den dammfri genom att ha huven på den när du inte använder den.

Du underlättar i hög grad ditt syarbete genom att ordna till en egen syvrå med ett rejält arbetsbord, god belysning, sittriktig stol och plats för både symaskin och strykbräda.